İran'ın Kerman eyaletinin Jiroft bölgesinde 3 bin 600 yıllık bir kırmızı ruj bulundu.
İran'ın güneydoğusunda bulunan rujun 2001 yılındaki su baskınının ardından ortaya çıktığı düşünülüyor.
Bulunan ruj aslında günümüz rujlarına benziyor. Fakat flakondan yapılan ruj, aynı zamanda hematit gibi minerallerden yapılmış. Manganit ve braunit ile koyulaştırılmış kırmızı bir maddeyle birlikte az miktarda galeta ve anglesite de içeriyor.
Rujun renkli ve muma benzer maddesi, günümüz rujlarından hiç ama hiç farklı değil. Çalışmada yer alan kişiler, bulunan rujun sahibinin günümüz insanları gibi kullandığını da düşünüyor.
Çalışmada yer alan kişiler "Flakonun ince şekli ve kalınlığı, tam olarak bir ayna yardımıyla sürülecek şekilde tasarlanmış gibi duruyor." ifadelerini kullandı.
Her ne kadar bu rujun kesin amacı saptanamasa da çalışmada yer alan kişiler, bunun Tunç Çağı uygarlığından geldiğine eminler.
Ruj eski uygarlıklar için bu ne söyleyebilir?
Ruj kullanan kadınların bilinen en eski kanıtı MÖ 12. yüzyıldan gelse de Mısır'da bulunan Torino Papirüsü, İran'da bulunan ruj "başka bir evre" sunuyor.
"Bronz Çağı'nda ilk şehirler ve eyaletler büyürken, insanların yerel hiyerarşilerdeki rolleri taklit etmek için makyaj yaptığı bariz." ifadeleri kullanıldı.
Comments